Humorenii fac pasul în Liga Națională: ”Este o obligație morală față de susținătorii noștri să onorăm competiția”

30 March 20220
Humorenii fac pasul în Liga Națională_2
Humorenii fac pasul în Liga Națională

Rugby Club Gura Humorului a confirmat în scris Federației Române de Rugby luni, 28 martie, că va evolua în noua competiție – Liga Națională, care reunește echipele din ambele eșaloane. Având în vedere că CSM Bucovina Suceava a anunțat că nu poate participa la competiție, neavând nici buget și nici lot cu care să facă față, RC Gura Humorului va rămâne unica reprezentantă a județului Suceava în acest sport, la nivel de seniori.

Din capul locului trebuie spus că nici humorenii nu sunt într-o situație mult mai bună. Dacă nu se petrece vreo ”minune”, echipa se va baza în mare pe lotul de anul trecut, care îmbină perseverența unor veterani cu cea a juniorilor care abia au împlinit 18 ani și care au de jucat în două competiții în paralel – campionatul de juniori U 19 și Liga Națională de Rugby.

Va fi așadar extrem de greu, RC Gura Humorului fiind distribuită și într-o grupă infernală, atât cu privire la valoarea echipelor, cât și referitor la deplasările foarte lungi.

 

Humorenii merg înainte din respect față de sponsori și susținători

Managerul-jucător Ștefăniță Rusu, care se pregătește să fie în teren și la 46 de ani, a arătat că acest nou format este privit cu scepticism de mulți din motive bine întemeiate, majoritatea legate de integritatea jucătorilor amatori, care se vor afla în fața unor profesioniști.

”Consider că RC Gura Humorului are o obligație morală față de susținătorii săi să onoreze participarea în competiție chiar și în noul format”, a transmis Ștefăniță Rusu. El face referire la cei care au susținut echipa inclusiv financiar, atât sponsori, cât și suporteri care au achiziționat carduri de fidelitate pentru club, bilete online la meciuri etc.

 

Meciuri extrem de dificile pentru humoreni. Buget foarte mic și jucători plătiți pur simbolic

El a subliniat că RC Gura Humorului este un proiect al comunității din zonă format exclusiv din jucători amatori (mulți dintre ei cu statut junior/senior) și este condus de o echipă de management formată din voluntari.

”Facem parte dintr-o grupă foarte dificilă din cauza distanțelor foarte mari și bineînțeles pe fondul valorii adversarilor – Baia Mare și Timișoara sunt campioanele României din 2009 până în prezent. Universitatea Cluj este altă echipă profesionistă provenită din Super Ligă, iar Știința Petroșani este campioana DNS – al doilea eșalon, în care am evoluat și noi”, a explicat Ștefăniță Rusu.

Urmează meciuri infernale pentru humoreni în această primăvară.

Anul trecut, echipa a rezistat eroic într-un campionat lung, cu 10 echipe, cu un buget de aproximativ 45.000 de euro, obținut 100% din surse private.

Eforturile au fost însă mari. Aproximativ 75% din buget a fost cheltuit pentru competiții (deplasări, cazări, arbitraje, cheltuieli medicale etc.) și doar 25% pentru remunerarea sportivilor.

Așa s-a ajuns ca un jucător să primească undeva la 100 de lei de meci, practic o plată simbolică.

 

Este nevoie ca Primăria Gura Humorului și chiar autoritățile județene să ajute concret echipa de rugby fanion a județului

„Suntem conștienți că de acum lucrurile nu mai pot funcționa așa și într-un timp foarte scurt trebuie să ne reorganizam și să găsim resursele necesare pentru a face față rigorilor noului format din punct de vedere financiar și sportiv. Această schimbare vine într-o perioadă tulbure din punct de vedere geopolitic, care a generat scumpiri în lanț și implicit o presiune și mai mare în privința cheltuielilor pentru competiții. În acest context dificil fac un apel și către autoritățile locale și județene cu rugămintea să sprijine financiar echipa, deoarece reprezentăm nu doar Gura Humorului, ci întreg județul la nivel național”, este apelul managerului-jucător Ștefăniță Rusu.

Rusu și întregul colectiv țin să le mulțumească în special sportivilor care în ciuda remunerației simbolice și a ofertelor de la echipe mai bine cotate au decis să continue alături de RC Gura Humorului. Mulțumiri și mai mari vor trebui aduse celor care vor avea curajul să intre pe teren în confruntările cu echipele de top din România. Chiar dacă puține, aceste echipe de top au bugete foarte mari, jucători profesioniști 100%, inclusiv foarte mulți străini.

 

Humorenii, cei mai vitregiți de împărțirea geografică făcută de federație

Noul format de campionat, Liga Națională de rugby, a fost organizat pe două grupe geografice, în care vor evolua probabil câte 7 echipe. Deși repartizarea geografică ar trebui să aducă deplasări mai scurte, humorenii sunt total dezavantajați. Din grupa RC Gura Humorului ar urma să mai facă parte echipele din Alba Iulia, Cluj, Baia Mare, Timișoara, Petroșani și Arad (participarea ultimei echipe este incertă). Așadar, deplasări lungi și foarte lungi pentru humoreni.

Prin comparație, în cealaltă serie sunt grupate trei echipe din București, una din Dobrogea, dar și trei din Moldova (echipele din Galați, Bârlad și Iași).

Este evident că această grupare geografică defavorizează cel mai mult RC Gura Humorului.  E drept, și o împărțire echitabilă este greu de făcut, însă humorenii ar urma să fie singura echipă fără nici o deplasare scurtă, care să se poată face în ziua meciului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Allianz Tiriac

R.C.G.H.

https://rugbygh.com/wp-content/uploads/2022/10/SAL.png
https://rugbygh.com/wp-content/uploads/2022/10/SOL.png

Subscribe to our NEWSLETTER!

Be up to date with the latest news from our community!

    R.C.G.H.

    Subscribe to our NEWSLETTER!

    Be up to date with the latest news from our community!

      https://rugbygh.com/wp-content/uploads/2022/10/SOL.png
      https://rugbygh.com/wp-content/uploads/2022/10/SAL.png

      rugbygh.com, All right reserved

      rugbygh.com, All right reserved

      Romania