Timp de două zile, Complexul Olimpic Izvorani a găzduit Conferința Națională de Rugby, un proiect inițial de Federația Româmă de Rugby pentru a veni în sprijinul antrenorilor de cluburi din țară, specialiști din diverse domenii (antrenorat, psihologie sportiva, pregatire fizica, antreprenoriat sportiv, comunicare) abordând subiecte care își găsesc aplicabilitate în jocul de rugby.
În ceea ce privește Conferința Națională, programul acestei ediții a arătat astfel, temele prezentate fiind următoarele:
Selectia si antrenarea echipelor nationale de juniori – Marius Tincu (antrenor federal al Federației Române de Rugby. În ultimii doi ani de când ne confruntăm cu pandemia de coronavirus s-a implicat extrem de mult la nivelul rugbyului juvenil, făcând vizite la cluburile din țară, lucrând cu jucătorii, văzând exact cu ce probleme se confruntă. De asemenea, anul trecut a coordonat integral activitatea echipelor naționale de juniori ale României, cu care a participat la Campionatele Europene la U18 și U20)
Dezvoltarea continua a antrenorilor. De ce avem nevoie de mentorat? – Daniel Mitrea (întotdeauna conectat la cele mai noi informații legate de antrenament, cât și dezvoltarea jucătorilor atât în sport, cât și în viața de zi cu zi. Un partener de incredere, este cel care a format antrenori si sportivi care au performat si performeaza in continuare pentru Romania.)
Cum sa nu iti dai un auto-eseu digital – China Birta Chinezu (fondatorul agenției digitale Kooperativa 2.0, consultant, influencer, speaker, blogger, iubitor de rugby și suporter dedicat al Stejarilor. Este un brand recunoscut și respectat în social media, cel care îți poate spune cum poți fi mai prezent și mai vizbil pe retețele de socializare)
Folk si rugby – Despre comunitati – Marius Matache (un nume cunoscut iubitorilor de rugby, fiind nelipsit din tribune la meciurile României. Îi cunoaștem cu toți muzica pentru că a compus chiar Imnul Stejarilor. Este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai noului val de folk. Din 2007, cântă ca Marius Matache&Folk Band Imperfect, trupă ce include, în funcție de proiecte, diferiți muzicieni (nai, pian, vioară, bas, percuții etc.)
Managementul motricitatii si elasticitatii musculare -Claudia Andrei Isailă (profesor antrenor de atletism de 12 ani la CSS Dinamo București, cu copii promovați la loturile naționale Claudia Isailă-Andrei are în spate o îndelungată carieră sportivă, fiind campioană mondială de junioare, în 1992, la aruncarea suliței, o serie de accidentări punând prematur capăt carierei sale. Rugby-ul este parte importantă din viața ei, lucrând în ultimii ani cu multe grupe de copii de la minirugby pentru a-i învăța corect școala alergării)
Rugby pentru impact – Gabriela Popescu (fondatoarea Te aud România și președintele clubului de rugby RC Gura Humorului. Este persoana care stă în spatele înființării echipei de seniori a orașului Gura Humorului în 2018, din dorința de a oferi continuitate tinerilor din programul „Rugby pentru Toti” și a-i ajuta în continuare să se dezvolte la cel mai înalt nivel. Este implicată în multe proiecte la nivel social în care tineri cu probleme sunt ajutați să se integreze cât mai bine în societate)
Rugbyul romanesc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial – Marius Rotar (cercetător principal 1, activitate de cercetare și didactică la Universitatea „1 Decembrie 1918 Alba Iulia”. De numele lui se leagă revirimentul rugbyului alba iulian, creând practic de la zero echipa CSU Rugby Alba Iulia.
Arta comunicarii – Alina Gherghisan ( psiholog sportiv, colaborează cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, doctor în Științele Sportului, acreditat FEPSAC – Federaţia Europeană a Psihologiei Sportului)
Prezentarea si analiza sistemului competitional editia 2022 – Marius Raczek (șeful Departamentului Competiții)
Analiza rezultatelor obtinute de echipa nationala de rugby in XV – Andrew Robinson (antrenorul principal al României din 2019)
Evolutia procesului disciplinar – Valeriu Toma (președintele Comisiei de Disciplină și Fair-Play și primul român membru al World Rugby Judicial Panel (Grupul Judiciar al World Rugby). Fost arbitru, acesta este implicat activ în creșterea rugbyului românesc, fiind și traducătorul „Legilor Jocului” in limba română și pentru site-ul World Rugby)
Dezvoltarea holistica a juniorilor – Ovidiu Fer (economist ca formare, fost jucător de rugby la RC Grivița și component al loturilor naționale de U19 și U21, Ovidiu Ser este fondatorul Foundation Education through Rugby, care a trimis în urmă cu trei ani nouă jucători și trei antrenori români la un curs de pregătire IRANZ la Wellington. Un program care dorește să sprijine tinerii jucători (în special cei cu vârste între 14-18 ani) în a-și dezvolta pasiunea pentru rugby alături de abilitățile interpersonale, sociale și sportive, toate acestea pentru a ajuta la crearea unor caractere cu adevarat puternice atât pe terenul de sport, cât mai ales în societate)
Refacere vs recuperare sportivi profesionisti vs sportivi amator – Alin Popescu (directorul medical al Federației Române de Rugby, medic coordonator al loturilor naționale la FRR, de 17 ani face parte din familia rugbyului românesc, este medic primar medicină sportivă, cu master în managementul antrenamentului sportiv și master în managementul sistemelor sanitare. Susține cursurile de prim ajutor World Rugby, implicat în campaniile de donare de sânge, ca cea organizată la FRR de peste 10 ani)